Енергийна ефективност

Днес се говори много за енергийна ефективност. Рекламирайки своите продукти повечето фирми, производители на PVC дограма наблягат на топлоизолацията, като цитират броят на камерите на PVC системите и техните коефициенти на топлопроводимост, използвайки тези естествени характеристики на PVC профилите като символ на качествени прозорци. Истината е, че факторите за качествена дограма са комплексни. Да, вярно е, че по-добрите показатели на профилната система са важни. Да, вярно е, че стъклопакетите с нискоемисийни стъкла са още по-важни. Но за да са качествени и енергоефективни Вашите прозорци са важни също: личната консултация, съобразения дизайн и конструктивност, подходящия подбор на стъклопакети и профилни системи, правилната изработка и не на последно място качествения монтаж. Представете си само, да инвестирате много пари в дограма, изработена от реномирани марки профили и обков, а след време да се окаже, че в следствие на некачествен монтаж вратата Ви е провиснала и не можете да я отворите, или пък поради некачествена изработка механизмите не функционират добре, или се получават деформации на профилите над допустимите. Не по-малък проблем е и лошия естетически вид, поради това,че не е обърнато достатъчно внимание на детайлите. Затова ролята на компанията и нейната организация са от съществено значение за осигуряване на качествен и ефективен продукт. За да предложи такива продукти и решения – от проектирането до инсталирането, Милкана осигурява редица услуги:
1. Удобен и просторен шоурум – едно място, на което можете да видите много неща. Такъв шоурум изисква не само голяма инвестиция, но и професионализъм и качество на обслужване далеч по-високо от това в традиционните офиси за дограма.
2. Технически отдел, където идеите се превръщат в решения. Нашите специалисти ще се погрижат да задоволят всяко Ваше изискване. Всяка работа се проектира и произвежда индивидуално, съобразено с Вашите желания.
3. Офериращ отдел, където любезните ни консултанти ще Ви направят пълна и много подробна оферта, предоставяща ясна и цялостна визия за икономическите инвестиции и гъвкавост при избора.
4. Производство , добре оборудвана и организирана производствена база с три отделни производствени цеха: Цех за производство на стъклопакети и обработка на стъкло, Цех за производство на PVC дограма, Цех за производство на алуминиева дограма и външни ролетни щори. Добре квалифицирани специалисти и контрол на качеството на всички нива от производството.
5. Отдел за контрол на качеството – проследяване на целия производствен цикъл на всеки продукт от момента на поръчката до момента на монтажа и след него. Сертифицирана система ISO 9001:2008.
Всички продукти на Милкана са изпитани в акредитирани лаборатории и са в съответствие с хармонизираните европейски стандарти знак за европейски стандарти
6. Квалифицирани монтажни групи – те са последната, но може би най-важната брънка от веригата, защото колкото и красив и качествен да е един продукт, не е ли монтиран перфектно всичките му качества и предимства губят стойността си.
7. Гаранционна и извънгаранционна поддръжка. Милкана дава 5 години гаранция на своите продукти. Реагираме бързо и се отзоваваме веднага на всеки проблем, независимо дали продуктът е в гаранция или не.

КАК ДА СИ ОСИГУРИМ МАКСИМАЛЕН КОМФОРТ В ЖИЛИЩЕТО

Квадратурата на дограмата е около 25% от площта на жилището . Ако тези 25% се покрият с енергийно ефективни прозорци, температурата в жилището може да се повиши с (4-5)°С, а нивото на шума- да се понижи с около 40 dB.
Прозорците оказват голямо влияние на топлинните загубите в жилището. Площта на стъклото представлява между 70% и 90% от тази на прозореца и неговите характеристики оказват значително влияние върху цялостните топлотехнически показатели на прозорците.
Енергийно ефективни прозорци:
Изолирането на прозорците има голямо влияние за запазването на топлината в сградата. Прозорците имат най-ниско ниво на изолация от всички външни елементи на сградите. Намаляване на топлопредаването на прозорците може да се достигне като се подобрят термичните характеристики на остъкляването, имащо най-голямо влияние по отношение на топлозагубите.
Основни показатели, от гледна точка на енергийните характеристики на прозорците:
 • коефициент на топлопреминаване (U)
 • коефициент на пропускливост на слънчевата енергия (g)
Топлината, която преминава през 1 м² от повърхността на прозореца, се характеризира със стойността U (коефициент на топлопреминаване), докато количеството слънчева енергия, която преминава през 1 м², се представя от g (соларен фактор). Колкото по-ниска е стойността на U, толкова по високо-енергийно ефективни са прозорците. Колкото пък по-ниска е стойността на соларния фактор, толкова по голяма слънцезащита имате.
Видове остъкляване:
 • единично остъкляване (U-стойности до 5,8 W/m²K) вече почти не се прилага, среща се при стари сгради.
 • енерго-ефективно остъкляване - състои се от две или три стъкла, отделени едно от друго с въздушен слой. Загубите на топлина от преминаване са намалени наполовина от тези, при единично остъкляване.
 • високо-енергийно ефективно остъкляване - U-стойностите са между 0,4 и 1,6 W/m²K с изолационни качества 50 – 60 % по-добри от тези при ефективно остъкляване.
Високо-енергийно ефективно остъкляване:
 • Две или три стъкла означава повече нива на защита между външната среда и вашия дом.
 • АРГОН – безцветен не токсичен газ, който е по-плътен от въздуха. Вкаран в камерите на стъклопакета той осигурява допълнителна изолация от топлина и студ.
 • Стъкла с нискоемисионни (LOW-E) покрития. Т. нар. „мултифункционално“ или „всесезонно“ стъкло е изработено чрез полагането на много фин прозрачен слой материали от метален произход върху прозрачно стъкло.Това покритие е с ниска проводимост и с двойно свойство: отразява високочестотната инфрачервена радиация, характерна за топлинната енергия и същевременно отразява голяма част от слънчевата енергия.Благодарение на него пестите енергия и през лятото и през зимата. През зимата отразява топлината отделяна от отоплителните уреди и от обитателите обратно в помещението като поддържа стаите по-топли, а през лятото не позволява топлината от слънчевите лъчи да прониква вътре, като оставя помещенията прохладни и предпазва вашите килими, мебели и пердета от избеляване.
 • Т. нар. „топъл дистанционер” или SWISSPACER поддържа по-висока температура по ръба на стъклата, което значително намалява разходите за отопление и риска от образуване на конденз. Това, от своя страна, намалява натрупването на вредни плесени и мухъл по прозореца. Намаляването на конденза е свързано и с удължаване на живота на вашите прозорци.

КОЕ ПРАВИ ПРОДУКТИТЕ НА МИЛКАНА ТОЛКОВА ЕНЕРГИЙНО ЕФЕКТИВНИ?

1. СТЪКЛОПАКЕТИТЕ
МИЛКАНА съчетава различни комбинации от стъкла и материали, така, че съобразявайки ги с климатичните условия и различните изложения на фасадите да се постигне максимална ефективност.
Разработили сме три основни класа енергоспестяващи стъклопакети MILKANA ENERGY - I, II, III, както и вариант на енергоспестяващ и удароустойчив стъклопакет "MILKANA ENERGY III – GUARD" и "MILKANA ENERGY II – SAFETY", който притежава енергоспестяване и безопасност.

Безопасните стъкла намаляват риска от нараняване при счупване.
Безопасни стъкла:
 • Темперирано (закалено)
 • Ламинирано (триплекс)

Защитните стъкла защитават хора и предмети от външно проникване.
Защитни стъкла:
 • Ламинирано стъкло (триплекс)

Темперирано (закалено) стъкло - закаляването се извършва, като флоатното стъкло се нагрява над точката на закаляване от 600°C, след което веднага се охлажда с въздух. Всички обработки на стъклото, като рязане, кантиране, пробиване се извършват преди това. То е 6 пъти по-яко от обикновеното и при счупване се разпада на малки не остри парченца. Издържа на високи температури. Използва се за стъклени врати, витрини, прегради, душ кабини. Много видове стъкла могат да бъдат закалени.
Ламинирано стъкло (триплекс) - Триплексът е от групата на защитните стъкла. Състои се от два листа стъкло, свързани помежду си с един или няколко слоя многокомпонентна смола (PVB – polyvinyl butyral), характеризираща се с висока адхезия, якост на опън и еластичност. Тази смола е прозрачна и не нарушава оптичните свойства на стъклото. В случай на счупване тя задържа острите парчета на мястото им. Поради тази причина триплексът е широко използван в днешно време, както в интериора, така и в екстериора и е задължителен за много обществени сгради и за места с висок риск от счупване. Противозломно и устойчиво при бури и земетресения. Освен защитните, той има и много добри звукоизолиращи свойства. Може да се изработи от различни видове стъкла – нискоемисиини, цветни и др., както и от безцветни стъкла с цветен слой смола.
СТЪКЛОПАКЕТ MILKANA ENERGY III - GUARD

СТЪКЛОПАКЕТ "MILKANA ENERGY III – GUARD"

Подходящ за всякакво изложение и за всички сезони – топлоизолация, соларен контрол и защита. Клас на защита P2A.

 • Три стъкла:
  Външно – защитно - триплекс 4.4.2, с мултифункционално нискоемисийно покритие, клас на защита P2A
  Средно – прозрачно стъкло
  Вътрешно – с нискоемисийно (LOW-E) покритие
 • Две топлинни бариери от топъл дистанционер SWISSPACER
 • Две камери запълнени с газ аргон за още по-добра изолация Ug = 0,6 W/m²K
ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СТЪКЛОПАКЕТ "MILKANA ENERGY III - GUARD"
42,8 mm Triple glazing 4.4.2/4/4 / Троен стъклопакет
4.4.2 mm Laminated Planilux Planitherm 4S / Мултифункционално стъкло
14 mm Argon 90%, Swisspacer / газ Аргон + топъл дистанционер
4 mm Planilux / обикновено прозрачно стъкло
12 mm Argon 90%, Swisspacer / газ Аргон + топъл дистанционер
4 mm Planilux Planitherm UltraN / Нискоемисийно (Ка) стъкло
42,8 mm Nominal thickness / Номинална дебелина
40,8 кг/м² Weight / Тегло
Luminous factors (EN410-2011) / Светлинни фактори
57 % Transmittance / Светлопропускливост
27 % Outdoor reflectance / Външна отражателна способност
25 % Indoor reflectance / Вътрешна отражателна способност
Energy factors (EN410-2011) / Енергийни фактори
30 % Transmittance / Преминаване
30 % Outdoor reflectance / Външна отражателна способност
38 % Indoor reflectance/ Вътрешна отражателна способност
34 % Absorptance A1 / Поглъщане
3 % Absorptance A2/ Поглъщане
4 % Absorptance A3 / Поглъщане
Solar factors (EN410-2011) / Соларни фактори
0.36 % g / Соларен фактор
0.41 % Shading coefficient (SC) / Коефициент на засенчване
Thermal transmission (EN673-2011) / Топлопреминаване
0.6 W/m²K Thermal transmission / Коефициент на топлопреминаване
СТЪКЛОПАКЕТ MILKANA ENERGY III - GUARD

СТЪКЛОПАКЕТ "MILKANA ENERGY II – SAFETY"

Подходящ за всякакво изложение и за всички сезони – топлоизолация, соларен контрол и безопасност.

 • Три стъкла:
  Външно – с мултифункционално нискоемисийно покритие
  Средно – прозрачно стъкло
  Вътрешно – ламинирано (триплекс) 3.3.1
 • Две камери запълнени с газ аргон за още по-добра изолация Ug = 0,8 W/m²K
ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СТЪКЛОПАКЕТ "MILKANA ENERGY II - SAFETY"
42,4 mm Triple glazing 4/4/3.3.1/ Троен стъклопакет
4 mm Planilux Planitherm 4S / Мултифункционално стъкло
16 mm Argon 90% / газ Аргон
4 mm Planilux / обикновено прозрачно стъкло
12 mm Argon 90% / газ Аргон
3.3.1 mm Laminated / Ламинирано стъкло (триплекс)
42,4 mm Nominal thickness / Номинална дебелина
35,4 кг/м² Weight / Тегло
Luminous factors (EN410-2011) / Светлинни фактори
59 % Transmittance / Светлопропускливост
30 % Outdoor reflectance / Външна отражателна способност
28 % Indoor reflectance / Вътрешна отражателна способност
Energy factors (EN410-2011) / Енергийни фактори
34 % Transmittance / Преминаване
39 % Outdoor reflectance / Външна отражателна способност
31 % Indoor reflectance/ Вътрешна отражателна способност
20 % Absorptance A1 / Поглъщане
2 % Absorptance A2/ Поглъщане
4 % Absorptance A3 / Поглъщане
Solar factors (EN410-2011) / Соларни фактори
0.40 % g / Соларен фактор
0.46 % Shading coefficient (SC) / Коефициент на засенчване
Thermal transmission (EN673-2011) / Топлопреминаване
0.8 W/m²K Thermal transmission / Коефициент на топлопреминаване
СТЪКЛОПАКЕТ MILKANA ENERGY III

СТЪКЛОПАКЕТ "MILKANA ENERGY III"

Подходящ за всякакво изложение и за всички сезони – топлоизолация и соларен контрол.

 • Три стъкла:
  Външно – с мултифункционално нискоемисийно покритие
  Средно – прозрачно стъкло
  Вътрешно – с нискоемисийно (LOW-E) покритие
 • Две топлинни бариери от топъл дистанционер SWISSPACER
 • Две камери запълнени с газ аргон за още по-добра изолация Ug = 0,6 W/m²K
ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СТЪКЛОПАКЕТ "MILKANA ENERGY III"
42 mm Triple glazing 4/4/4 / Троен стъклопакет
4 mm Planilux Planitherm 4S / Мултифункционално стъкло
16 mm Argon 90%, Swisspacer / газ Аргон + топъл дистанционер
4 mm Planilux / обикновено прозрачно стъкло
14 mm Argon 90%, Swisspacer / газ Аргон + топъл дистанционер
4 mm Planilux Planitherm UltraN
42 mm Nominal thickness / Номинална дебелина
30 кг/м² Weight / Тегло
Luminous factors (EN410-2011) / Светлинни фактори
58 % Transmittance / Светлопропускливост
28 % Outdoor reflectance / Външна отражателна способност
25 % Indoor reflectance / Вътрешна отражателна способност
Energy factors (EN410-2011) / Енергийни фактори
33 % Transmittance / Преминаване
39 % Outdoor reflectance / Външна отражателна способност
38 % Indoor reflectance/ Вътрешна отражателна способност
20 % Absorptance A1 / Поглъщане
3 % Absorptance A2/ Поглъщане
4 % Absorptance A3 / Поглъщане
Solar factors (EN410-2011) / Соларни фактори
0.39 % g / Соларен фактор
0.45 % Shading coefficient (SC) / Коефициент на засенчване
Thermal transmission (EN673-2011) / Топлопреминаване
0.6 W/m²K Thermal transmission / Коефициент на топлопреминаване
СТЪКЛОПАКЕТ MILKANA ENERGY II

СТЪКЛОПАКЕТ "MILKANA ENERGY II"

Подходящ за всякакво изложение и за всички сезони – топлоизолация и соларен контрол.

 • Три стъкла:
  Външно – с мултифункционално нискоемисийно покритие
  Средно – прозрачно стъкло
  Вътрешно – прозрачно стъкло
 • Две камери запълнени с газ аргон за още по-добра изолация Ug = 0,8 W/m²K
ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СТЪКЛОПАКЕТ "MILKANA ENERGY II"
42 mm Triple glazing 4/4/4 / Троен стъклопакет
4 mm Planilux Planitherm 4S / Мултифункционално стъкло
16 mm Argon 90% / газ Аргон
4 mm Planilux / обикновено прозрачно стъкло
14 mm Argon 90% / газ Аргон
4 mm Planilux / обикновено прозрачно стъкло
42 mm Nominal thickness / Номинална дебелина
30 кг/м² Weight / Тегло
Luminous factors (EN410-2011) / Светлинни фактори
60 % Transmittance / Светлопропускливост
30 % Outdoor reflectance / Външна отражателна способност
29 % Indoor reflectance / Вътрешна отражателна способност
Energy factors (EN410-2011) / Енергийни фактори
36 % Transmittance / Преминаване
39 % Outdoor reflectance / Външна отражателна способност
37 % Indoor reflectance/ Вътрешна отражателна способност
20 % Absorptance A1 / Поглъщане
2 % Absorptance A2/ Поглъщане
2 % Absorptance A3 / Поглъщане
Solar factors (EN410-2011) / Соларни фактори
0.40 % g / Соларен фактор
0.47 % Shading coefficient (SC) / Коефициент на засенчване
Thermal transmission (EN673-2011) / Топлопреминаване
0.8 W/m²K Thermal transmission / Коефициент на топлопреминаване
СТЪКЛОПАКЕТ MILKANA ENERGY I

СТЪКЛОПАКЕТ "MILKANA ENERGY I"

Подходящ за всякакво изложение и за всички сезони – топлоизолация и соларен контрол.

 • Две стъкла:
  Външно – с мултифункционално нискоемисийно покритие
  Вътрешно – прозрачно стъкло
 • Камера запълнена с газ аргон за още по-добра изолация Ug = 1,00 W/m²K
ХАРАКТЕРИСТИКИ НА СТЪКЛОПАКЕТ "MILKANA ENERGY I"
24 mm Double glazing 4/4 / Двоен стъклопакет
4 mm Planilux Planitherm 4S / Мултифункционално стъкло
16 mm Argon 90% / газ Аргон
4 mm Planilux / обикновено прозрачно стъкло
24 mm Nominal thickness / Номинална дебелина
20 кг/м² Weight / Тегло
Luminous factors (EN410-2011) / Светлинни фактори
65 % Transmittance / Светлопропускливост
26 % Outdoor reflectance / Външна отражателна способност
25 % Indoor reflectance / Вътрешна отражателна способност
Energy factors (EN410-2011) / Енергийни фактори
41 % Transmittance / Преминаване
37 % Outdoor reflectance / Външна отражателна способност
40 % Indoor reflectance/ Вътрешна отражателна способност
20 % Absorptance A1 / Поглъщане
2 % Absorptance A2/ Поглъщане
Solar factors (EN410-2011) / Соларни фактори
0.43 % g / Соларен фактор
0.50 % Shading coefficient (SC) / Коефициент на засенчване
Thermal transmission (EN673-2011) / Топлопреминаване
1.0 W/m²K Thermal transmission / Коефициент на топлопреминаване
 • Коефициент на топлопреминаване (Ug) – показва количеството топлина, което преминава за единица време през 1 кв.м остъклена повърхност при температурна разлика от 1К между граничещия със стъклото стаен въздух и този от външната страна (Ug = W/m2/K). Това е най-важната техническа характеристика за един стъклопакет. Колкото по-малка е тази стойност, толкова по-малки са загубите на топлина и по-малки разходите за отопление.
 • Соларен фактор g (%) – сумата от директно преминалата енергия и онази част от абсорбираната от стъклото енергия, която се излъчва от остъкляването към вътрешното пространство. Колкото по-голямо е директното отразяване на слънчева енергия от стъклото, толкова по-нисък е соларният фактор и по-малки разходите за климатизация през летните месеци.
 • Светлопропускливост (%) – преминаване на видима светлина (естествено осветление). Колкото е по-малка стойността, толкова по-тъмно е в помещението.
 • Отражателност (%) – количеството на отразената светлината от стъклопакета. Колкото по-голяма е отражателната способност на стъклото толкова по-голям е и неговият огледален ефект.
2. ПРОФИЛНИТЕ СИСТЕМИ
Благодарение на дългогодишния ни опит в бранша сме подбрали най-добрите профилни системи, така, че съчетани с подходящия клас стъклопакети да предложим ефективни и красиви прозорци и врати за всеки дом и бюджет.
3. ОБКОВЪТ
Обковът е също много важна част от прозореца и вратата. Качествения, изпитан във времето обков ви осигурява добре работещи прозорци и врати. С различни опции за ниво на сигурност, с възможност за контролирана вентилация, избор на скрит обков, различни типологии на отваряне. Всяка от сериите прозорци Милкана позволява чрез добавяне на обков и стъклопакети с по-висок клас на сигурност Вашите прозорци да се превърнат в бариера срещу проникване.
4. КАЧЕСТВЕНАТА ИЗРАБОТКА
Добре организираното производство, квалифицираните специалисти и качествения контрол са гаранция за добър продукт.
5. ПРЕЦИЗНИЯТ МОНТАЖ
Прецизният монтаж извършен от сертифицираните монтажни групи на Милкана ви осигурява красиви, ефективни и работещи врати и прозорци, които да ви служат безпроблемно години наред.

ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ ОТ ДО 35%
БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ

Възползвайте се от Програмата за кредитиране на енергийната ефективност в дома. Програмата REECL предоставя на домакинства или сдружения на собственици от цялата страна възможност да се възползват от предимствата на енергийната ефективност и да получат целеви кредити и безвъзмездна финансова помощ чрез мрежата на български търговски банки – партньори на програмата. Българските банки, които участват в Програмата REECL, са:

Всяко домакинство или сдружение на собственици, което получи кредит по Програма REECL има право да ползва безвъзмездна помощ съответно в размер на 20%, 30% или 35% от стойността на кредитирания енергоспестяващ проект, след като той бъде успешно завършен и след като са били изпълнени всички условия. Заповядайте при нас – ние сме оторизиран изпълнител по програмата и ще изготвим неохбхдимите Ви документи.

ОСТАНЕТЕ СВЪРЗАНИ С НАС

instagram skype gplus

Редовен член на Сдружение български врати, прозорци и фасади

Сдружение български врати, прозорци и фасади

Сайтът използва "бисквитки" (cookies).